Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: O

Objectief is het onderdeel van een optisch instrument, zoals een fototoestel, een microscoop of een telescoop dat aan de kant van het inkomende beeld is geplaatst. Het objectief bestaat meestal uit meerdere lenzen die in combinatie de lensfouten kunnen opheffen die enkelvoudige lenzen hebben.

Oculair (of ooglens) is een lens of groep lenzen waarmee het door het objectief van een fototoestel gevormde beeld kan worden waargenomen met het oog.

Ontwikkelen van een belichte fotografische plaat, film of vel papier is het onderdompelen van de plaat (of papier) in een reducerend bad, bijvoorbeeld van een tweewaardig ijzerzout (Fe2+). In die korrels in de emulsie waar de belichting tot de vorming van een kleine hoeveelheid metallisch zilver heeft geleid wordt door de reducerende werking de hele korrel van zilverhalogenide (AgCl of AgBr) ook in zilver (Ag) omgezet. Daarmee wordt het latente -uiterst zwakke- beeld vele malen versterkt.
Deze bewerking moet in het donker gebeuren of onder belichting van een kleur waarvoor de emulsie niet zo gevoelig is, anders wordt alle halogenide in zilver omgezet en ontstaat er een egaal zwart beeld.
De ontwikkelingsreactie wordt in de regel stopgezet in een stopbad dat meestal uit een zure oplossing bestaat (een verdunde oplossing van 2-3%azijnzuur of citroenzuur bijvoorbeeld). Daarna moet het beeld nog gefixeerd worden. Anders verkleurt of verdwijnt het beeld na enige tijd door de reactie met licht.

Opvallend licht de hoeveelheid licht die bla bla bla

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen