Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: G

GIF staat voor (Graphics Interchange Form), is een bestandsindeling voor het opslaan van afbeeldingen in digitale vorm. Een grafische bestandsindeling met pixels. GIF ondersteunt kleuren, verschillende resoluties, animatie en een transparante achtergrond. Het aantal kleuren in een GIF-bestand is beperkt tot maximaal 256 (door het gebruik van 8 bits), die elk wel uit 262.144 verschillende gekozen kunnen worden.

Grijswaarde is de maat waarmee de lichtintensiteit voor een fotografie-opname wordt gemeten. Voor digitale fotografie geldt dat de grijswaarde de gedigitaliseerde waarde van de intensiteit van een CCD-pixel is.

Groothoeklens lens met een kort brandpuntafstand tot ongeveer 35 mm, geschikt voor het fotograferen van kleinere ruimtes. De lens ziet de omgeving met een ‘grotere hoek’ waardoor meer van de omgeving op de foto past. Hierdoor ontstaat perspectivische vertekening wat inhoudt dat dingen die dichtbij de camera staan groter worden afgebeeld dan wanneer ze met een lens met een neutrale brandpuntafstand zouden zijn gefotografeerd. Als een groothoeklens wordt gebruikt om bijvoorbeeld een portret te maken, wordt de neus buitenproportioneel groot. De scherptediepte van een groothoeklens is ook groter, hierdoor is het makkelijker om alles in het beeld scherp op de foto te zetten.

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen