Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: F

Film of rolprent is een verhaal dat wordt uitgebeeld in een serie snel opeenvolgende stilstaande beelden. De snelheid waarmee de beelden worden geprojecteerd is zodanig dat deze beelden een vloeiende en continue beweging lijken te vormen.

Filter is een optisch hulpstuk in de fotografie dat op het objectief van een (spiegelreflex)camera geschroefd worden of (ouderwets) in een daartoe bestemde filterhouder geplaatst worden. De bedoeling van een filter is bijvoorbeeld om een hinderlijke kleurzweem weg te nemen die bij het met een daglichtfilm bij gloeilamplichtfotograferen optreedt.

Fisheye-lens kijkt met een hoek van 180 tot 220 graden om zich heen. (halve cirkel). Dit is dus een extreme groothoek lens. Alle rechte lijnen die niet door het midden van de foto lopen zijn hierdoor krom. Hoe dichter bij de rand van de foto, hoe krommer de lijnen. Alles op de foto is scherp, focussen is niet nodig.

Firewire een voor zeer snelle gegevensoverdracht gebruikte standaard. Ook bekend als iLink en IEEE 1394. De overdrachtsnelheid tussen computer en randapparatuur ligt hoger dan de USB standaard.

Flare een ongewenste lichtweerkaatsing in het lenzensysteem wat vlekken, strepen of cirkels op de foto laat zien.

Flits korte stoot licht om een foto te maken. Zie ook; indirecte flits.

Flitser lamp die kort een bepaalde hoeveelheid licht afgeeft om in een donkere omgeving het onderwerp beter te kunnen fotograferen. Zie ook; dedicated flitser.

Focus het brandpunt van een positieve, vergrotende lens is de plaats waar de stralen van een puntvormige, 'oneindig' ver verwijderde lichtbron na breking door een lens samenkomen.

Formatteren het volledig wissen van informatie op een geheugenkaart (of harde schijf).

Foto is een afbeelding vervaardigd door middel van fotografie. Kenmerkend is de directe relatie van de afbeelding met de realiteit maar dit maakt van een foto daarom nog geen objectieve weergave van die realiteit. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een foto altijd een manipulatie van de realiteit, zowel door het standpunt, het kader, het moment en het materiaal dat de fotograaf gebruikt om de foto te maken, alswel door ingrijpen op chemische of digitale wijze in de fotografische afbeelding door de fotograaf of anderen. In de volksmond wordt een foto ook wel een kiekje genoemd, genoemd naar Israël Kiek.

Fotogram is een afdruk van een voorwerp dat in de donkere kamer direct op lichtgevoelig materiaal is gelegd en vervolgens belicht.

Fotogrammetrie dit is het vakgebied dat zich bezig houdt met de bepaling van de ligging en vorm van objecten door metingen in foto’s. In ruimere zin kan de fotogrammetrie ook worden opgevat als informatie inwinning uit foto’s, hoewel de nadruk zal liggen op de geometrische informatie.

Fotostrip is een beeldverhaal of strip, waarbij de panelen niet getekend maar gefotografeerd zijn.

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen