Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: D

Dedicated flitser losse flitser die op de schoen van de spiegelreflexcamera kan worden bevestigd. Deze is speciaal aangepast aan het merk en type camera.

DDL-flitsmeting het door de lens meten van de benodigde hoeveelheid flitslicht. Ook wel TTL-flitsmeting genoemd (through the lens).

Dia (of diapositief) is een (met een zgn. omkeerprocédé) positief ontwikkelde kleuren- of zwartwitfoto op transparant materiaal.

Diafragma de opening in de lens waardoor de film of de beeldchip in de camera wordt belicht. Een hoge diafragma waarde geeft aan dat er weinig licht binnen valt omdat de opening klein is, een lage diafragma waarde geeft aan dat er veel licht binnen valt omdat de opening groot is. De lichtsterkte van het diafragma wordt in de fotografie meestal aangegeven met het teken f/ , waarbij het in te vullen getal ( 2.8, 5.6, 8, 11, 16, 22) wordt verkregen door het brandpuntsaftsand van de lens door de diameter te delen.

Digitale Zoom op elektronische wijze wordt een selectie uit het beeld uitvergroot om zo het onderwerp “dichterbij” te halen.

Dioptrie is een niet-SI-eenheid voor de lichtbrekende kracht (de sterkte) van een lens of bolvormige spiegel, en is gelijk aan m-1. De sterkte is gelijk aan de reciproke van de brandpuntsafstand.

DPI staat voor (Dots Per Inch), het aantal puntjes per inch (2,54mm). Hoe meer puntjes per inch (hogere DPI), hoe beter de kwaliteit.

DPOF staat voor (Digital Print Order Format), een functie die het mogelijk maakt dat direct vanuit de camera geprint kan worden.

Draadontspanner voor alle camera's met ontspancontact. Maakt trillingsvrij ontspannen van de camera mogelijk.

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen