Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Thesaurus

Alphabetische index: C

Camera obscura (Latijn voor donkere kamer) is een verduisterde doos waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld. Als de achterwand van de camera obscura doorzichtig wordt gemaakt (bijvoorbeeld met matglas) is de afbeelding van buitenaf te zien.

CCD staat voor (Charge-coupled device), een zeer kleine lichtgevoelige cel. Miljoenen van deze cellen maken de CCD-chip of beeldsensor die het hart is van vele digitale camera’s.

Chromatic aberration bij contrastrijke onderwerpen en tegenlicht kan er soms een purperen randje verschijnen (Purple fringing). Vooral consumercamera’s en goedkope lenzen zijn gevoelig voor chromatic aberration. De oorzaak ligt in verschillende golflengten licht die door de lens niet op exact dezelfde plaats worden scherpgesteld op de beeldsensor. CMYK afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key. Met de drie primaire kleuren kunnen volgens de subtractieve kleurenmenging de meeste gedrukte kleuren weergegeven worden.

CompactFlash de CF-geheugenkaartjes behoren tot de meest gebruikte soort uitwisselbare opslagmedia voor in de digitale camera. Afmetingen: 42.8 x 36.4 x 5.0mm voor de CFII kaartjes en de Microdrive. CFI is slechts 3,3mm dik.

Compositie het samenvoegen of schikken van alle onderdelen om een mooie foto te maken, of de camera zodanig richten dat het (hoofd-)onderwerp op de meest ideale positie op de foto komt.

Contrast het verschil tussen licht en donker op een foto. Ook het verschil tussen lichte en donkere of zachte en felle kleuren.

Condensor wordt in sommige optische apparaten (microscoop, projector, vergroter) gebruikt. Het is een speciale lens die het licht van een lichtbron die ongeveer in het brandpunt van de lens wordt geplaatst zo bundelt dat een min of meer evenwijdige, gelijkmatig verdeelde bundel licht wordt verkregen.

Redactie
| 15-10-2006
Boeken algemeen