Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Big shots

Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra

Rineke Dijkstra (Sittard,1959) verhuist in 1981 naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Na de afronding van deze studie in 1986 werkt ze als freelance fotografe voor bladen als Quote en Elle. Hoewel Dijkstra veel van dit werk leert, concludeert ze dat ze voor zichzelf wil beginnen. ‘De opgedragen beelden waren altijd portretten in plaats van iets abstracter of universeler’, luidde haar motivatie.

Inmiddels behoort Rineke Dijkstra tot de meest succesvolle fotografen die Nederland heeft voortgebracht. Met haar confronterende foto’s weet ze de ziel van de poserende persoon direct bloot te leggen. Zo maakt ze foto’s van pas bevallen vrouwen in wier ogen de triomf en vermoeidheid nog te lezen zijn. Dijkstra is een meester in het vastleggen van de emotionele toestand van de geportretteerde.

Haar internationale doorbraak dankt ze aan De Strandportretten (1992-1994), een fotoserie waarin ze getracht heeft de complexiteit en de onzekerheid van pubers vast te leggen. De aanleiding ervoor is te vinden in de persoonlijke sfeer. In het begin van de jaren negentig breekt Rineke Dijkstra haar heup, waarna ze voor revalidatie vaak in het zwembad te vinden is. De kans dat haar heup volledig afsterft, maakt Dijkstra bewust van haar eigen kwetsbaarheid en op een dag besluit ze foto’s te maken van haar spiegelbeeld. Dit zelfportret staat aan de basis van haar succes. ‘Mensen willen zich op een bepaalde manier presenteren, maar kunnen er niks aan doen dat er altijd een andere kant van hen te zien is.’

Waar is zij nu?

Rineke Dijkstra is haar hele leven blijven wonen en werken in Amsterdam en woont daar nu nog steeds. Vorig jaar reisde de tentoonstelling Rineke Dijkstra – Portretten door Europa (onder andere Parijs en Barcelona) om begin dit jaar uiteindelijk terug te keren in het Stedelijk Museum in haar woonplaats Amsterdam.

Maarten Huisman
| 11-10-2006
lifestyle