Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Big shots

Anton Corbijn

foto: Björn Lampe
Anton Corbijn

Anton Corbijn wordt op 25 mei 1955 als zoon van een dominee geboren in Strijen, een plaatsje in de buurt van Rotterdam. Met de camera van zijn vader maakt hij van het traditionele Hollandse landschap zijn eerste foto’s. Het is het begin van een imposante loopbaan als fotograaf.

Aanvankelijk wil Corbijn helemaal geen fotograaf worden, veel meer bewondering heeft hij voor de Nederlandse rocksterren en hij ambieert dan ook een carrière als muzikant. Al snel blijkt dat Corbijn op muziekgebied niet erg talentvol is. Door middel van fotografie denkt Corbijn evenwel een manier te hebben gevonden om tóch binnen te dringen in de rockwereld. In 1972, Corbijn is inmiddels verhuisd naar Groningen, treedt de groep Solution op in de Oosterpoort. Met z'n vaders camera dringt hij naar voren en schiet een aantal foto’s. Hij laat ze ontwikkelen en stuurt ze op naar de Muziek Parade, een populair muziekmagazine, die de foto's tot Corbijns grote verbazing plaatst.

Corbijns carrière raakt in een stroomversnelling; hij wordt hoffotograaf van Herman Brood en fungeert jarenlang als belangrijkste fotograaf van het bekende muziekblad Oor. In 1979 verhuist Corbijn naar Londen, waar hij zo’n vijf jaar lang fotografeert voor de New Musical Express. Intussen werkt Corbijn samen met grote namen als David Bowie, Miles Davis, Depeche Mode, The Rolling Stones en REM. Maar de meest in het oog springende samenwerking is die met U2, waar hij door zijn grote betrokkenheid soms wordt gezien als vijfde bandlid.

Inmiddels beperken de werkzaamheden van Corbijn zich niet louter tot het fotograferen van artiesten. Corbijn werkt mee aan de ontwikkeling van platenhoezen, geeft boeken uit en regisseert videoclips. In 1994 ontvangt hij een MTV Award voor de videoclip Heart Shaped Box van Nirvana. In opdracht van de BBC regisseert Corbijn een korte film, genaamd Some YoYo Stuff.

Waar is hij nu?

De laatste berichten op z’n officiële website geven aan dat hij erg druk is met verschillende projecten. De huidige woonplaats is momenteel niet bekend, maar onlangs keerde Corbijn diverse malen terug naar zijn geboorteplaats Strijen om daar – steeds vermomd als een andere popster – een aantal zelfportretten te fotograferen.

Maarten Huisman
| 11-10-2006
lifestyle