Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Big shots

Frans Lanting

Frans Lanting

Frans Lanting (Rotterdam, 1951) brengt zijn jeugd door in Rozenburg en Brielle. Met zijn broer en twee zussen groeit hij op in een rurale omgeving, die uiteindelijk zou transformeren tot het centrum van de Rotterdamse petrochemische industrie, een ontwikkeling die de basis vormt voor Lantings grote liefde voor de natuur.

Na zijn studie Milieueconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verhuist Lanting naar Californië om daar een onderzoeksproject over environmental planning uit te voeren. In z’n vrije tijd maakt Lanting foto’s van de natuur en raakt hij gegrepen door het artistieke klimaat van de omgeving. Hij stopt met zijn studie en richt zich volledig op de fotografie, een risicovol besluit omdat het ‘m ontbreekt aan een fotografieachtergrond. Snel blijkt dat Lanting een compleet andere aanpak heeft dan de meeste natuurfotografen. Door veel tijd te steken in het maken van contact met de natuur, weet Lanting unieke foto’s te maken die de groots- en kwetsbaarheid van de natuur vastleggen.

De talenten van Lanting blijven bij het grote publiek niet onopgemerkt. Hij werkt veelvuldig voor National Geographic en in 1991 roept de BBC hem uit tot Wildlife Photographer of the Year. Daarnaast is Lanting drie keer de maker van de prestigieuze World Press Photo en benoemt Prins Bernhard hem in 2001 tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark, de hoogste onderscheiding op het gebied van natuurconservering in Nederland.

Waar is hij nu?

Woont samen met zijn vrouw Chris Eckstrom in Santa Cruz, Californië, waar hij werkt aan verschillende projecten. Eind juli presenteerde hij zijn veertiende boek Leven. Een Reis door de Tijd, waarin hij door middel van foto’s en verhalen zijn visie geeft over de ontstaansgeschiedenis van het leven op aarde.

Maarten Huisman
| 11-10-2006
Boeken algemeen