Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Child with a toy hand grenade in Central Park, N.Y.C.

Diane Arbus (1923-1971)

foto: Diane Arbus
Datum: 1962

De Amerikaanse Diane Arbus maakte faam met haar directe en frontale zwartwitopnamen van zoals zij ze noemde ‘freaks'. Nooit waren haar foto's cynisch, altijd was er respect voor het onderwerp. De personen op de foto waren ook belangrijker dan de foto zelf. Haar bijzondere invalshoek laat zien wat anders nooit waargenomen zou worden.

De jongen met het speelgoed handgranaatje in het Central Park te New York is een voorbeeld van de menselijke paradox die Arbus bezig hield: we identificeren ons sneller met het opvallende en unieke dan met datgene waarin we allemaal gelijk zijn. Angstaanjagend en grappig tegelijkertijd laat de foto je tussen onschuld en spanning balanceren.

Diane Arbus werd al tijdens haar leven zeer beroemd door haar opmerkelijke portretten. In 2005 bracht Arbus’ foto uit 1962 Child with a toy hand grenade in Central Park N.Y.C. $408.000 op bij het veilinghuis Christie’s in New York. Colin Wood, het desbetreffende jongetje, in een interview (2003): "There's a sadness in her that she also saw in me." Haar zelfmoord in 1971 bevestigt dit.

Van Diane Arbus' foto's zijn 2 boeken verschenen:
in 1972 'An Aperture Monograph' en in 2003 'Revelations'.

Gertrude Boers
| 08-09-2006
Boeken algemeen