Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

James Dean on Times Square

Dennis Stock (1928)

Datum: 1955

James Dean is een rijzende ster, Dennis Stock een jonge Magnumfotograaf. Zojuist, begin 1955, zijn ze vrienden voor het leven geworden en hebben ze besloten om samen een fototrip te maken langs de plaatsen die voor Dean van betekenis zijn geweest. Onder andere New York, Times Square, waar het regent.

Mooi is het verhaal dat vertelt over hoe Dennis Stock en James Dean kennismaken. Op een jetsetparty in Hollywood ziet de fotograaf in een hoekje een brildragende jongen staan, die hem na een gesprekje en een drankje uitnodigt de preview van East of Eden bij te wonen. Stock verschijnt, maar heeft halverwege de film pas in de gaten dat de explosieve rebel op het doek dezelfde persoon is als de jongen uit de hoek.

De vele en veelal schitterende foto’s die Stock dat jaar van Dean maakt – sfeervol, magisch, opwindend, enigmatisch, die typische jaren vijftig sfeer – zijn van grote invloed op het iconificatieproces rond Dean dat na 30 september 1955, de dag dat hij zichzelf op 24-jarige leeftijd in een Porsche Spyder de vernieling in rijdt, steeds grotere vormen aanneemt. Tot op de dag van vandaag.

Cees Visser
| 08-09-2006
Boeken algemeen