Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Big shots

Erwin Olaf

Erwin Olaf

Erwin Olaf (Springveld) wordt op 2 juni 1959 geboren in Hilversum. In 1981 rondt hij de School voor Journalistiek in Utrecht af om zich tijdens een stage bij fotograaf André Ruigrok te verdiepen in nieuws- en studiofotografie. Een jaar later besluit Olaf als zelfstandig fotograaf verder te gaan.

Hoewel de opdrachten vrijwel onmiddellijk binnenstromen, kiest Olaf er voor om tijd vrij te houden voor zijn eigen werk, dat voornamelijk bestaat uit in scène gezette portretreeksen. Opvallend is Olafs keuze voor modellen die niet voldoen aan het schoonheidsideaal en zijn voorliefde voor fantasievolle omgevingen. Door aan zijn foto’s bovendien humoristische en erotische elementen toe te voegen, creëert hij een geheel eigen stijl van fotograferen die erg populair blijkt te zijn.

Desalniettemin duurt het tot 1988 voordat Olaf doorbreekt. Voor de serie Chessmen, waarin hij op bizarre wijze een schaakspel uitbeeldt met hoogzwangere vrouwen en dwergen, ontvangt Olaf de prijs voor jonge Europese fotografen. Het commentaar op Chessmen loopt uiteen van 'vernieuwend' tot 'verkapte sadomasochisme', maar de serie zorgt er wel voor dat Olaf in een klap internationale bekendheid verwerft en een eigen expositie krijgt in het Ludwig Museum in Keulen, waar hij gemiddeld één keer per jaar een vrije serie maakt.

Vanaf 1991 breidt Olaf - wiens motto luidt 'met studiofotografie een blik richten op een zo breed mogelijk spectrum van de maatschappij' - zijn activiteiten uit door zich ook bezig te houden met het maken van video- en muziekclips. Hij werkt onder meer samen met Volumia en Paul de Leeuw, en is betrokken bij de Nederlandse AIDS-campagne. Verder maakt Olaf verschillende fotoseries en voert hij opdrachten uit voor grote bedrijven als Heineken, Microsoft en Diesel.

Waar is hij nu?

Olaf werkt en woont in Amsterdam en is nog altijd even populair als controversieel. Zo haalde hij zich vorig jaar de woede van de internationale pers op de hals door een foto van prinses Diane met in haar bovenarm een bloederige Mercedes-Benz-ster ten toon te stellen.

Maarten Huisman
| 11-10-2006
Boeken algemeen