Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Photo icons

Che Guevara

Alberto Korda (1928-2001)

Datum: 5 maart 1960

De Cubaan Alberto Diaz Gutierrez, beter bekend als Alberto Korda, is de maker van de beroemdste portretfoto ooit. Zijn image van de Bolivaanse vrijheidsstrijder Ernesto 'Che' Guevara groeide op de golven van anti-Amerikaanse sentimenten (o.a. de tegen de Vietnam-oorlog protesterende hippiebeweging) uit tot een icoon van de strijd tegen onrecht en dook na een cosmetische ingreep in het modebeeld op als symbool van sexy rebel.

Korda schoot de foto in 1960 tijdens een herdenking van slachtoffers van de Cubaanse revolutie, maar het duurde tot 1967 voordat de Italiaanse uitgever Giangiacomo Feltrinelli een kopie ervan gratis in handen kreeg, het uitbracht en zijn fortuin vond.

Zelf is Korda, die later als Fidel Castro’s persoonlijke fotograaf optrad, nooit rijk geworden van de beroemde plaat. Maar dat hoefde volgens hem ook niet. “Ik steun de idealen waarvoor Che Guevara stierf en sta daarom niet afkerig tegenover de reproductie van de foto door hen die zijn gedachtegoed van sociale rechtvaardigheid voor iedereen willen propageren.” De opvatting leidde in 2000 tot een rechtszaak in Londen nadat het beeld op was gedoken in een reclamecampagne van het wodkamerk Smirnoff. Volgens Korda dronk Che geen alcohol en was de campagne een smet op zijn naam en nagedachtenis. De Cubaanse fotograaf won de copyrightzaak en schonk de uitgekeerde 50.000 dollar aan een medisch project in zijn geboorteland.

Cees Visser
| 19-09-2006
lifestyle