Button om omhoog te scrollen naar bovenkant pagina
fotografie.nl logo

Paul Huf

‍Amsterdam, 14 maart 1924. Paul Huf wordt geboren, de man die op 22-jarige leeftijd uitgroeit tot boegbeeld van de Nederlandse fotografie. Wie of wat de Hollandse meester ook fotografeert - glamourportretten, modefoto’s, landschappen, stillevens of naakten - altijd is zijn handtekening zichtbaar: de pure en eenvoudige, maar perfect geregisseerde scène.

Zijn eerste camera is een Agfa Billy Record-klapcamera, in 1942 geruild met een vriend tegen een zelfgemaakte versterker. Zijn eerste foto een portret van zijn vader. Het enthousiasme dat zich tijdens die opname meester maakt van de jonge Huf zal ‘m z’n hele fotografieleven heugen en inspireren. Belangrijk voor de eerste carrièrestappen is het treffen met Stephan Nijhoff, een pupil van Man Ray, en bij wie Huf tijdens de oorlogsjaren lessen volgt. In diezelfde periode wijst de lokale fotograaf Jan Vorsterman hem op de essentie van retoucheren en contactafdrukken.

foto: © Paul Huf, zelfportret 1984

In 1948 vraagt de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij hem een internationale kleurenkalender te maken en ontmoet Huf voor het eerst appreciatie voor zijn fotografietalent. De werkrelatie zal een tijdperk bestrijken van meer dan vijftig jaar. Andere grote opdrachtgevers volgen: Philips (vijftig platenhoezen) en Grolsch (Vakmanschap is meesterschap). Een zelfbenoemd hoogtepunt is het portretteren van Prins Bernhard en Koningin Juliana, in 1952, waarna ook de andere leden van het Koninklijk Huis zich melden, en hij nationale bekendheid verwerft.

Met de ontplooiing van de altijd optimistische Huf als fotograaf, wordt ook de (reclame)fotografie in Nederland volwassen en kan zij zich uiten als kunstvorm. Enigszins verrassend, daar de medeoprichter van het Amsterdamse Fotografie Museum (Foam) kiest voor de eenvoud – voor Huf geen ingewikkelde lichtopstellingen en vreemde standpunten.

Hufs grootste gave is dat hij zijn modellen op glamoureuze wijze neerzet, dat hij ze mooier maakt dan ze werkelijk zijn - mensen weergeven ten gunste van die mensen. Een fraaie exercitie van die begaafdheid zijn de series van bekende Nederlandse vrouwen voor Playboy in de jaren tachtig.

Waar is hij nu?

Paul Huf overleed op 9 januari 2002. Maar hij is niet vergeten. Zo leeft hij voort in de KLM Paul Huf Award, een onderscheiding voor jong internationaal talent. Het Rijksmuseum in Amsterdam eerde hem met het starten van een speciaal aankoopfonds ten behoeve van de Nederlandse fotografie.

Bestel dit boek
Zeg het voort...
Ontdek meer
Nieuwsbrief
De nieuwste artikelen in je Mailbox?
checkbox
Bedankt! Je aanmelding is verstuurd en we voegen je gegevens toe aan onze lijst. Let op: zorg ervoor dat het door ons gebruikte e-mailadres (info@fotografie.nl) voor de nieuwsbrief straks niet naar je spambox gaat.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen, probeer het opnieuw of stuur een bericht naar info@fotografie.nl
Fotografie.nl wordt mede mogelijk gemaakt door: