Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Joe Rosenthal overleden

Joe Rosentahl 9.10.1911 - 20.08.2006

Op 94-jarige leeftijd is afgelopen zondag Joe Rosentahl overleden, winnaar van de Pulitzer Prijs met het icoon van de Amerikaanse mariniers die op 23 februari 1945 na hun overwinning op Japan de Stars and Stripes plantten op Mount Suribachi op het eiland Iwo Jima in de Stille Zuidzee.

Rosenthal werd geboren in Washington, D.C. In 1932 was hij reportagefotograaf voor de San Francisco News. Vanwege zijn slechte ogen werd hij afgewezen als fotograaf voor het Amerikaanse leger.

Om toch als oorlogsfotograaf aan de slag te kunnen, reisde hij toen voor Associated Press naar Japan. Hij volgde de mariniers gedurende de oorlog in de Stille Zuidzee waar hij zijn wereldberoemde plaat schoot, een icoon die uitgroeide tot een van de meest gereproduceerde foto's van de Tweede Wereldoorlog, ondanks dat de foto in scène was gezet en de 'echte' vlagplaatsing eerder en met andere soldaten had plaatsgevonden. Niettemin werd de foto veelvuldig ingezet als propagandamiddel door de Amerikaanse regering en zijn er vele monumenten van de voorstelling vervaardigd.

Na 1945 kwam hij terecht op de redactie van de San Francisco Chronicle, waar hij tot zijn pensioen in 1981 fotograaf was.

Voor de foto zie Photo Icons.

Gertrude Boers
| 16-09-2006
Boeken algemeen