Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Wel en wee van camerabatterijen

Eén technologie die geen gelijke tred houdt met de vooruitgang van digitale fotografie is die van de camerabatterijen. Hoe meer mogelijkheden een camera heeft, des te sneller raken de batterijen op, simpelweg omdat de camera meer power heeft. Over de drie grootste boosdoeners die alle energie uit batterijen zuigen.

Veruit de grootste energieverslinder is het lcd van je camera. Natuurlijk kun je om batterijvermogen te sparen het scherm uitzetten, maar dat is geen oplossing die is aan te bevelen. Het scherm is immers bruikbaar om te bepalen of de foto die je zojuist geschoten hebt jouw toets der kritiek kan doorstaan.

De flitser, om nog zo'n enorme powervreter te noemen, heeft veel vermogen nodig om zichzelf op te laden voor gebruik, en dus is het verstandig de flitser alleen dan in te zetten wanneer al het andere faalt.

Ook het in- en uitzoomen met je cameralens gebruikt veel batterijpower. Zorg dat je niet overmatig inzoomt en uitzoomt. Een alternatief is om zoveel mogelijk je full optical zoom te gebruiken. Je zult merken dat je dat enorm veel batterijpower scheelt.

Nu je weet wie de grootste energievreters van je batterijen zijn ben je er nog niet. Misschien heb je ze alledrie wel veel nodig en zoek je andere wegen om te besparen op energie. Dat kan bijvoorbeeld door de levensduur van je batterijen te verlengen.

Levensduur van je batterij verlengen

Uitgaand van het feit dat de twee grootste boosdoeners in je digitale camera het lcd en de flitser zijn, zijn er diverse manieren om het gebruik van deze twee features te beperken en dus de levensduur van je batterijen te verlengen. Als je camera die mogelijkheid biedt, verminder dan de helderheid van je scherm om je batterijen te sparen. Doe dat dan logischerwijs op zo'n manier dat je nog wel goed je genomen foto's zijn te zien en is te beoordelen of je ze wilt bewaren of deleten. Ofwel, gebruik dus niet de meest heldere scherminstelling.

En je flitser minimaal gebruiken, hoe doe je dat? Ook dát is een vrij simpele manier. Zijn de lichtomstandigheden niet optimaal (met andere woorden: er is te weinig licht om een goede foto te maken), dan kun je zonder je flitser te gebruiken toch de lichtomstandigheden verbeteren. Bijvoorbeeld door met extra lampen of andere lichtbronnen de hoeveelheid licht om je heen te versterken. Een andere veelgebruikte manier is om de ISO-waarde te verhogen, immers: hoe hoger de ISO-waarde is, des te minder licht heb je nodig om te fotograferen. En kun je welgevoeglijk je flitser uitlaten of op een lager vermogen laten flitsen.

Verstandig omgang met energie is altijd belangrijk
Power Saver modus

Maar er zijn meer trucjes om je batterijen langer mee te laten gaan. Zo kennen de meeste digitale camera's een zogenaamde Power Saver modus. Is deze ingeschakeld, dan wordt je camera automatisch in een slaap- of standby stand gezet als je de camera gedurende een bepaalde tijd niet gebruikt. Eigenlijk hetzelfde systeem als je ook op computers kunt terugvinden. Zorg dus dat de Power Saver modus op je camera altijd is ingeschakeld, dan hoef je daar dus niet meer naar om te kijken. Nog beter is natuurlijk om de camera helemaal uit te zetten als je hem een tijd niet nodig denkt te hebben. Bijvoorbeeld als je van de ene fotolocatie naar de andere fotolocatie onderweg bent en geen behoefte hebt om onderweg foto's te maken.

Temperatuur en vochtigheid

Dat is alles? Nee, hier volgen nog meer tips om de levensduur van je batterijen te verlengen. Zijn de weersomstandigheden niet ideaal – koud, vochtig, regen – zorg er dan altijd voor dat zowel je camera als je batterijen droog en warm blijven. Bewaar ze bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas tot het moment dat je ze echt nodig denkt te hebben. Kou en vocht zijn enorme energieverslinders!

Bewaar je batterijen op een koele, droge plek en zorg dat ze niet blootstaan aan zonlicht of andere felle licht- en warmtebronnen.

Replay/playback

Voorkom het onnodig terugkijken van de reeds gemaakte en opgeslagen foto's (replay/playback); ook deze handeling op je camera kost veel batterijpower.

Stand by modus

Gebruik je je camera gedurende een lange tijd niet, verwijder dan de batterijen uit je camera. Maak je gebruik van oplaadbare batterijen, dan zullen deze - zonder in gebruik te zijn – toch een deel van hun energievoorraad verliezen. Niet vergeten dus om ze weer helemaal op te laden alvorens er op uit te trekken om te fotograferen.

Reservebatterij

Koop een reservebatterij. Dit heeft twee grote voordelen. Je kunt de gebruikstijd van je camera verdubbelen voordat je de batterijen weer op moet laden. Als je niet al te veel dan wel al te vaak een extra batterij nodig hebt kun je er thuis een opladen terwijl jij de andere gebruikt om te fotograferen. Als je dan weer thuiskomt kun je ze omwisselen en heb je altijd weer een volledig opgeladen batterij om te gebruiken.

Het kiezen van de juiste batterijen. Belangrijk, want je keuze heeft veel invloed op de levensduur van je batterijen. Vanzelfsprekend heb je een batterij nodig die in je camera past. Ik raad je dus aan met je lege batterij naar een gespecialiseerde fotohandel te gaan zodat die je een gelijkwaardige batterij kunnen leveren. Je hebt niet noodzakelijkerwijs een batterij nodig van hetzelfde merk als van je camera, maar kijk wel even goed de garantiebepalingen na voordat je tot koop overgaat. Het kan zijn dat de aanschaf van een andere batterij nadelige gevolgen heeft voor je garantie!

Lithium-ion-batterij

Als het even kan, schaf dan een oplaadbare Lithium-ion-batterij aan. Een dergelijke batterij heeft een veel langere levensduur dan de oplaadbare ni-cad-batterijen. De aanschafprijs is weliswaar hoger, maar door de langere gebruikstijd heb dat verschil in prijs in relatief korte tijd weer terugverdiend.

Tot Slot

gebruik zoveel mogelijk je AC-adapter. Een doeltreffende manier om stroom en dus vermogen voor je camera te krijgen zodat je je batterijen niet hoeft te gebruiken. Ben je bijvoorbeeld op een en dezelfde locatie lange tijd bezig met fotograferen en heb je stroomvoorziening voorhanden, maak daar dan gebruik van. Houd er wel rekening mee dat sommige camera's bij aankoop wel de benodigde adapterplug leveren maar niet de AC adapter zelf. Die zul je dus nog aan moeten schaffen en ook dat kun je beste doen bij de gespecialiseerde fotohandel.

De hier gepubliceerde tekst is afkomstig uit publicaties van auteur en fotograaf David Peterson; zie voor meer info: www.digital-photo-secrets.com/book. Vertaling Fotografie.nl.

David Peterson
| 17-04-2006
lifestyle